16 juni 2008

5. Kamera och kardemumma

Det finns en kameramarknad i Wukesong. Wukesong ligger i västra Peking. Till Wukesong kan man åka tunnelbana. Man väljer då den linje som går i rakt ost-västlig riktning. Det gjorde vi förra gången. Förra gången tog det tid. Idag när jag ringde H föreslog han att vi skulle ta en bulle. Det tog också tid men vi slapp tunnelbanevagnens packningsgrad. Vi slapp också 15-minuterspromenaden från tunnelbanestationen till kameramarknaden. När taxin saktade in vid den magasinsliknande byggnaden såg vi att parkeringsplatsen framför ingången var tom på bilar. Det var tomt på människor också. Kameramarknaden var stängd.

Konsumentupplysning för alla ni som åker till Wukesongs kameramarknad: den stänger kl 18 på vardagar.

Vi var hungriga. Gick under ringleden in på marknaden på andra sidan. Där såldes frukt, badbyxor och handväskor. Där syntes inga andra västerlänningar. På en uteservering åt vi lammspett, fyllda vetedegsknyten och bönor. H drack öl, jag drack cola. Vid samma bord satt en vänlig biokemist och hans elvaåriga dotter. De visste var Sverige låg. "Våra länder är vänner" sa biokemisten. Dottern ville bli jurist när hon var stor. Jag och H hade beställt alldeles för mycket att äta. Fick lämna hälften. Vi tog taxi tillbaka till Chaoyang-stadsdelen.

Ytterligare konsumentupplysning: Igår när jag och S skulle baka bullar letade vi förgäves efter kardemumma i våra närlivs. Kardemumma heter 小豆蔻 xiǎo dòu kòu och färsk sådan finns att köpa på marknaden (bilden) i Wukesong.

Inga kommentarer: