11 september 2005

Blogging me blogging you

För 17 år sedan jobbade på ett seglarläger. Det bara blev så. En kompis till en kompis undrade vad jag skulle göra under sommaren 1988. Jag hade inga planer. "Du har inte lust att jobba på ett seglarläger?". "Jag kan inte segla men jag gör gärna något annat". I mitten av maj kom anställningskontraktet. Namn, personnummer adress med mera och tjänst: bagare. Lön 75 kr/dag. Helpension. En ledig dag i veckan. Jag hade bakat bröd i familjens och senare även mitt eget kök men aldrig i ett storkök. Det visade sig vara enkelt. En halv liter degvätska per jästpaket, lite salt, gott och blandat i mjölväg. Eventuellt lite sirap för att få fart på jäsningen. I jätteassistenten med kontinuerlig tillsats av mjöl tills degen började släppa från kanterna. Därefter jäsning i minst en timme. Lite bordsknådning. Ytterligare jäsning. In i ugn. Ut och klart.

Nu vet jag att bra bakande är ett hantverk som kräver skicklighet liksom allt yrkesutövande. Vill därför inte påskina att det skulle vara enkelt att åstadkomma verkligt bra bröd. Hyggligt bröd är däremot en tårtbit.

Var kommer vinet in i bilden? Jo, ikväll träffade jag en annan bloggare IRL på Lisa Förare Winbladhs umamiseminarium på Judit och Bertil. Bloggaren ifråga berättade att han hade firat sin 13-årsdag i chablis! Distriktet alltså. Däremot hade han hittills inte ägnat någon större energi åt vin annat än att han bara hade druckit riojor på sista tiden. Det som imponerar är att han har skapat ett eget blogg-format och inte använder färdiga kit som undertecknad. Här är adressen.

Jag lovade för övrigt hans sambo att scanna in fredagens strip i Svenskans kulturdel men det är tredje tillfället då uppladdningen av bilder inte verkar funka. Skicka dem på mejl istället.
Vinet då? Jo, vi drack Rancho Zabachos Dancing Bull - en sauvignon blanc - och Stoneleighs Pinot Noir.

Umamimaten var god och Judit och Bertil trevligt som vanligt.

Inga kommentarer: