7 september 2005

Südermalm

Jag vill så gärna gilla Bistro Süd på Swedenborgsgatan. Fondväggen med de stiliserade citrusfrukterna och sjuttiotalsfärgerna, toalettdörrarna, bardisken. Allting lovar runt. Och håller - ska det visa sig - tunt. Det är flera saker som får mig att höja ögonbrynen. Varför står till exempel fyllda karaffer så länge på borden att vattnet blir fickljummet och det bildas bubblor på insidan av glaset? Hur kan man servera en riesling från Alsace som smakar billig parfym? Varför har chokladtryffeln som ackompanjerar den dubbla espresson en obehaglig fruktsmak som jag inte har bett om? Varför känns chablisen obalanserad dvs sur utan stadga?
(Om man är osäker tycker jag att man ska köpa någon av Jean-Marc Brocard utmärkta chabliser. Han blev rättvist utsedd till årets vinmakare 2004 av tidningen Gourmet. Importör i Sverige är Johan Lidby som bara har bra viner i sitt sortiment. Hygglig alsace-riesling (kring hundralappen) hittar man hos Trimbach men även hos andra producenter.) Hur kan servitrisen fråga: "Smakade det underbart?" Jag skulle kunna rada upp frågorna i det oändliga men det skulle bara bli tjatigt. Till maten istället som
inleds med en tapastallrik. Len ärtsoppa, tonfiskcarpaccio med obegripligt parmesanspån, sardin med soltorkad tomat, intetsmakande ankconfit med rödbetor som tillagats i en balsamicoreduktion och sist - men bäst - en spansk salami med ugnsbehandlad paprika.

Sedan (inkokt?) röding med sparrisar, sås innehållande apelsin, nypotatisar, bladspenat eller mangold. Rödingen är mjäll och fräsch. Helt utan den fadda smaken av oxiderade fettsyror som jag tror att lax kan lida av. Såsen insmickrande.

Två personer i mitt sällskap äter en kalvcarpaccio med ruccola och parmesanspån som förrätt. Mitt på tallriken ligger en halv citron. Fult och trist. Citrusfrukter måste presenteras på ett trevligare sätt.

Ikväll tycker jag att Sûd har spelat den mediokra representationskrogens roll. Jag är övertygad om att den kan vara bättre.

Jag har fortfarande - med två undantag* - inte haft några större uteätarupplevelser i år.

När jag skriver det här har Zlatan Ibrahimovich gjort ett helt osannolikt snyggt mål mot Ungern borta. Tack Zlatan!

På lördag bär det av till Oaxen. Måtte jag inte bli besviken!

*Lejontornet i Gamla Stan och L'ami voyage en compagnie i Avignon.

Inga kommentarer: