9 februari 2006

Del II. Gondolens vinbar

Vad har hänt? Det är nästan ett år sedan jag var här sist. Hade hängt på presentationen av "White Guide 2005" - fusionen av Gourmets 199 Bord och Vägarnas bästa ner på Pontus by the Sea, druckit minst sju glas Penfolds Semillon Chardonnay, ätit ostron, sett Per Sinding-Larsen som master of ceremonies, sett andra påstrukna, hört ett decimerat Blacknuss framföra låtar inför ett glesnat publikhav, talat med en trevlig skånsk proffsfotograf, bla-bla-bla. För att slå ihjäl några timmar gick jag till vinbaren och konstaterade att de hade övergett den svartvita dagsmenyn för en mer "mjuk" och färgglad dito. Som såg förjävlig ut, rent ut sagt. Okej, den innehöll inte tidigare personals patetiska uppräkningar av "riktiga män" vilket var bra men den hade mesat till sig rejält. Kategorierna ex. "Lots of everything" hade tagits bort.
Servicen har blivit sämre. Förr fick man oliver. Nu får man salta pinnar. Vattnet jag bjuds på är ljummet. Naturligtvis får jag ett nytt glas när jag påpekar det. Förr tycktes den från Grythyttan nyutexaminerade personalen brinna av iver att berätta om de vegetativa aromerna i en ung sauvignon blanc. Nu serveras vinerna i tysthet. Jag tror att Gondolens vinbar kommer att lossna från fasaden och långsamt glida ner i Saltsjön. Och som den är nu kommer jag inte att sakna den. Även om jag njöt av ett glas (15 cl) sommardaggsfrisk Grüner veltliner Breiter Rain Kremstal från Sepp Moser under 45 minuter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Även jag besökte Gondolens vinbar i helgen. Då jag är en vinanalfabet utan dess like beställde jag, som vanligt, "ett glas vitt".
Sedan hände något mycket mycket skumt.
Efter tre sippar på mitt alldeles för sura vin börjar långsamt ansiktet svullna. Först inuti näsa och bihålor sedan även under ögonen. Detta har aldrig hänt mig förr och nu undrar jag om du, dear vinlus, har en aning om vad som kan ha orsakat detta? Dåligt vin, allergi mot mystisk vinsyra? Jag fattar inget.

Vinlusen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Vinlusen sa...

Det är helt rätt att beställa "ett glas Vitt" på en vinbar! Ännu bättre är det att beställa en dagens dvs en fruktsoda/vitvinsblandning. Det gjorde min kompis Anna på Berns vinbar en junidag för fem år sedan och det var inte okej tyckte personalen.(Anna skulle jobba och ville inte dricka en massa alkohol. Samtidigt var hon törstig.)
Det finns flera ämnen i vin som kan orsaka allergiska reaktioner men det är - vad jag vet - vanligare att röda viner gör det. Läs mer här:
http://www.systembolaget.se/AlkoholHalsa/Alkoholochsjukdom/vinoallergiBolaget.htm

Det kan också varit helt psykosomatiskt.