26 mars 2006

Broder Tuck

Det finns ett par skillnader mellan Dantes inferno och Broder Tuck på Götgatan 86. Medan helvetet har nio kretsar har Broder Tuck två. Ju längre ner man kommer i den gudomliga komedins plats för evigt själastraff desto värre blir plågorna. På Broder Tuck är det tvärtom. Ju lägre man stiger desto tryggare känner man sig. I gatuplan sitter de som brukade gå på Hornsgatans Corso eller Odengatans Brittania, Christer Pettersons polare, de som man inte utan risk för liv och lem ser i ögonen. I källarplan sitter några av mina vänner. De sitter där och äter järpe med brunsås och potatis i väntan på framträdandet. Det ska bli konsert. Mina 40-nånting kompisar i Bellwether ska agera förband åt ett annat band, Glasson. Bellwether spelar rock, en musikform som uppstod någon gång på 1950-talet och då ansågs rebellisk och omstörtande men som nu, 2006, är en strikt homonormativ företeelse för gubbar som vill minnas sin ungdom. Av 30 personer i publiken har endast fyra dubbla X-kromomsomer. Broder Tuck serverar ett sorts rött och ett sorts vitt på glas. Det vita som jag dricker smakar jäst, citronsyra, alkohol och oxidation.
Så är det då dags. Bellwether går på. Det är tajt men medhörningen fungerar inte och Seikos femsträngade gitarr stämmer ur sig efter två låtar. Som framförs på engelska. Av någon anledning börjar jag tänka på ABC:s andra, svåra, album "Beauty Stab". Sättningen i Bellwether är förutom Fredrik af Uhr på gitarr och sång, Patrik Fahlström gitarr, Jan Lilja bas och Dante Algstrand trummor. Sedan är det dags för Glasson som är en femton år yngre, epinefrinstinn trio med låtar som bygger på basgångar med hamrande åttondelsnoter. Tajt och monotont. De avslutar något oväntat med en cover på "I Feel Fine" av Beatles och gör det riktigt bra.
Men, nej, källarkonserter är inte min beajoulais längre. Det bästa man kan säga om dem är att de är rökfria. Och så var det roligt att träffa Gudmundson och de andra igen. Att några av oss drog vidare till Kvarnen som i ren ondska tog sommartidsomställningen till intäkt för att tända i taket och fösa gästerna till den trekvartslånga garderobskön en timme tidigare än vanligt tänker jag inte fördjupa mig i.

Falanghina, Benventano. Finns inte på bolaget.

2 kommentarer:

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Käraste vinlus, har du en mail man kan nå dig på? Eller maila mig på isobelh@hotmail.com.

Vinlusen sa...

Ja, jag har mejlat din comhem-adress från den precis. Jag mejlar till din hotmail-adress också.