21 mars 2006

Vardagmiddag

Oxsvans gick inte att få tag på igår. I alla fall inte här i trakten. På sätt och vis var det synd. Jag hade gärna provat lite olika sherrytyper till en oxsvanssoppa. Nu blev det vegetariskt istället:Daniels linssoppa (4 portioner)

En relativt, het, kryddig och mättande soppa. Inspiration till det här receptet lär finnas i receptet på ”långa lammgrytan” som står att läsa här.

Ingredienser:
2 msk smör
2 gula lökar
En krallig palsternacka c:a 300 g
2 finhackade vitlöksklyftor
½ msk garam masala
¾ msk rostad och mortlad spiskummin
3 grillade och flådda paprikor
3 tsk sambal oelek
3 msk tomatpure
3 dl linser
1,5 l vatten
1 msk råsocker
3 msk grönsaksfond
1 dl matlagningsyoghurt

Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Hacka löken och mjuka upp den i smöret så att den svettas. I med den hackade vitlöken. Tillsätt garam masala, sambal oelek, spiskumminet (som rostats lätt i teflonpanna och mortlats) och palsternacka som skurits i stavar 2 cm x 0,5 cm. Det får gärna bli varmt så att palsternackan blir brynt men se till att den inte bränns vid botten.
Grilla paprikor som är delade på längden på lätt oljad plåt högst upp i ugnen vid 200 grader i drygt 10 minuter eller tills skalen börjat svartna. Flå paprikorna och stavmixa dem mjuka.
Tillsätt tomatpurén till grytan och låt värmen fortfarande vara hög. Lägg i paprikamixen. Sänk värmen något. Slå på vatten, socker, linser och grönsaksfond. Låt koka upp och sedan puttra på svag värme tills linserna blivit mjuka. Låt soppan svalna och stavmixa den slät. Värm upp, tillsätt yoghurten och smaka av med salt.

Dekorera med färsk koriander

Servera med bröd.

Vinförslag: Dr Pauly-Bergweiler Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 1994 (nr 98417), 99 kr eller någon annan halvtorr riesling. Sötman fungerar bra tillsammans med hettan i soppan.

Vi drack också en Brauneberger Juffer-Sonnenuhr 2003 Riesling-Spätlese. Producenten heter Dr. H. Thanisch och håller till i Müller-Bürggraff, Bernkastel. Finns inte på bolaget.

Eller om ni inte vill dricka alkohol till vardags, drick något annat som ni gillar.

Inga kommentarer: