17 april 2006

Annandag påsk

Brorsonen fyller ett på torsdag men vi firade redan idag. Till en början verkade han inte alls lycklig över att främmande människor befolkade lägenheten men efter en timmes tillvänjning var han glad och nyfiken igen. Föräldrarna hade glömt att köpa vin till varmrätten men det gjorde inget. Det är ju arbetsdag i morgon. Innan vi kom till bords drack vi dock en champagne till fördrink, Philippe FOURRIER Brut Carte d'Or € 11,50. (Observera att sajten är dysfunktionell om man kollar på den med hjälp av Safari.) Bubblet är tillverkat enbart av pinot noir. I doften finns mineraltoner, gula äpplen, jäst, brynt smör, rostat bröd och en hel del annat. Välbalanserad i smaken. Trevliga bubblor. Finns varken på bolaget eller i Juhlins "Tretusen champagner".
Sedan åt vi en sallad med kallrökt lax, avocado och apelsiner. Det är alltid bra med syra till lax tycker jag. Då slipper man den lite fadda oxiderade fettsmaken hos fisken. Apelsinerna livar upp avocadon också. Undrar vilket vin man skulle druckit till det? Kanske en champagne? Nu blev det pilsner. Efterrätten var en kladdig chokladkaka med uppvärmda, djupfrysta hallon och vispad grädde. Till den en gammal trotjänare: Château Menota. Detta dessertvin som ibland kallas fusksauternes tillhör appelationen Graves Supérieur. Jag hittar just inte särskilt mycket information om den här appelationen mer än att den kräver minst 12% alkohol av sina viner. Som kan vara torra röda och vita eller söta vita. Eftersom druvorna är botrytiserade har förmodligen druvan semillon använts. Det är ett hyggligt dessertvin som jag inte upplever som översött, alla bolagsdiagram till trots.

Château Menota (nr 4087), 375 ml, 69 kr

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja visst är det trist när en sajt är optimerad för enbart en browser. Jag använder Firefox, och Philippe FOURRIERs sajt beter sig underligt med den browsern oxå. Det är något skumt med scrollningen. Jag får väl dricka något annat...