28 augusti 2007

Jag spretar på

Blir det "Blade Runner"-väder i framtiden? När jag stod på the Bund i Shànghǎi och såg Pǔdōngskyskrapornas jättelika skärmar med reklamfilm på andra sidan floden kom jat att tänka Ridley Scotts mästerverk från 1982. I filmen som utspelar sig 2019 stressar sig Harrison Fords rollfigur Deckard fram i ett framtida Los Angeles där det ständigt regnar. Frågan är om L.A. skulle drabbas av den sortens väder. Om jag har fattat det riktigt är det väl troligare att området skulle drabbas av mer torka. Och våldsamma, explosiva regnväder snarare än ett konstant smådroppande är väl scenariot för typ svenska breddgrader. Men jag kan ha fått det om bakfoten.
Annat väder än det vid var vana vid för låt säga tjugo år sedan tycks hursomhelst redan råda. Orsakerna till det verkar det, med smärre variationer, råda konsensus om i vetenskapsvärlden. Men på samma sätt som det finns folk som varken tror på geologiska, paleontologiska och biologiska data som stöder evolutionsteori finns de som inte tror att den globala uppvärmningen är människoskapad, det vill säga beror bland annat på de ökade utsläppen av koldioxid.
Att den globala uppvärmingen också får konsekvenser för vinodling är självklart. Läs mer om det i Salon, nättidningen som tycks ha allt.

全球气候变暖 - quánqiú qìhòu biànnuǎn - global uppvärmning

Bilden som inte har med texten att göra visar 东坡肉 - dōngpō ròu eller fläsk i Shàoxīngvin - en rätt som jag åt i Hángzhōu häromveckan. I Kina kan man fläsk. Gott och fett med andra ord.

1 kommentar:

Lisa sa...

Ja Salon har allt. Underbara män till exempel