4 december 2007

Film från pinotagens hemland

Eftersom jag köper DVD som kostar kring 20 yuan så är jag med och gynnar en industri som struntar i upphovsrätt. Vilket jag f ö tror att nästan alla som köper film i Kina gör. En DVD i Sverige kostar väl minst fem gånger så mycket.

Eftersom jag är sjuk för tredje gången på fyra veckor har jag inte lämnat hotellrummet. Det blev tre filmer som jag fick av min före detta klasskamrat: "The Cleaner", "Wild Hogs" och "Tsotsi". De två förra kan vi lämna därhän.

Den sydafrikanska "Tsotsi" hörde jag om på P1:s kulturnytt för två år sedan. Minns att jag tyckte att den verkade intressant men som vanligt blev det aldrig av att jag såg den.
I korthet: en ung gangster från kåkstaden kapar en bil i villaförorten och upptäcker att han fått med sig en bebis. Gemensamt för de filmer som jag har gillat den senaste tiden "Beijing Bicycle", "Kärlekens tänder" och "Tsotsi" är att huvudpersonerna inte är alltigenom sympatiska. Och att filmernas slut känns förhållandevis öppna.

Eftersom jag har tagit en bild på min bildskärm i en av filmens scener så förmodar jag att jag inte respekterar upphovsrätt på rätt sätt: Ur "Tsotsi". En av huvudpersonens provar den fina villans viner. De ser ut att vara från Graham Beck och Zonnebloem.

Inga kommentarer: