8 december 2007

Fredag lördag

Fredag.
Matsuko. Japansk restaurang vid fjärde ringvägen. Ägaren känner J så han kommer alltid för att hälsa. Vanligen: sashimi och sushi. Igår: nöt, gåslever, som jag inte visste var gåslever så jag åt av misstag, jättegott. Jag skäms lite. Ugnslagad god fisk. Vet ej art. Bönor. Mangoldsallad med sesamfrön och god dressing.

Två kineser i förlagsbranschen vid bordet. 73% av konversationen går över mitt huvud. J och jag får fina Konfucius-almanackor med kalligrafi i olika stil av den ene kinesen.

Sedan: The Pavillion inne i stan. Vi sitter i de oxblodsfärgade skinnfåtöljerna och dricker La Crema Pinot Noir från Sonoma 2005 - bra pinne, lite bränd, mycket rödbärig och en väl integrerad alkohol. Gaja's Ca Marcanda Promis från 2004 sedan. Wellpapp, ruttna ägg och cabsk hårdhet. Dåligt ex eller för gammalt vin? Vet inte. Samt Wolf-Blass cabernet/shiraz-blandning som personalen bjuder oss varsitt glas. Så mycket svartvinbärssylt att jag minns pannkakorna som barn jag stekt. Ställets minus bortsett från maten, enligt B som äter, är den idiotiska musiken som hinner loopas tre gånger, bland annat "Japanese boy" och "Tarzan boy".
Jag har allvarliga hickproblem hela kvällen och känner mig som ett dumfyllo trots att jag inte är särskilt berusad. Kan faktiskt inte tömma glasen på grund av detta! Vet inte att det har hänt tidigare i mitt liv.

Bor över inne i stan hos J. Hickar mig till sömns sedan besvären har saboterat läsningen av Steven Pinkers nya hyperspännande "The Stuff of Thought".

Lördag morgon. Kraftfrukost med omelett, bacon, müsli, yoghurt och smörgåsar. Sedan julshopping. Vi åker till det stora möbelvaruhuset där jag inte köper någonting, så släktingar som läser detta: förvänta er inga Billy-hyllor eller Lack-bord. J och B shoppar som besatta. Vi äter varmkorv. Sedan in till stan igen. Snabbt kaffe. Iväg till annan shoppingrunda. Som jag inte kan skriva så mycket om nu.
Sedan ska B på businessmiddag. Och J ska på annan businessmiddag. Jag går solitärt till Purple Haze´s och äter anka med mango och pad thai. Snackar lite business med Tobias som driver stället. Han visar sig vara en gammal Uppsalabo som känner Daniel Reichberg.

Sedan träffar jag B igen. Vi får våra fötter masserade i en timme. J dyker upp. Vi delar en Brunello di Montalcino från 2002. Den heter Argiano och är säkert dyr. Den går an men hade behövt mat. Jag är tacksam att jag blev bjuden. Och vi pratar till halv två och har Eva Dahlgrens nya i bakgrunden.

Kinas största problem är inte restaurangernas dåliga vinlistor. Men det är ett problem för Vinlusen. Som han gång på gång tvingas erfara men också förhoppningsvis på sikt kan bidra till att lösa.
Purple Haze har bra thai-krubb. Men det går inte an att bara ha två vita glasviner som båda är chardonnaybaserade i listan. Det ska jag i all ödmjukhet försöka förklara för Tobias nästa gång vi träffas. Nu ska jag sova.

Inga kommentarer: