4 januari 2008

Jag far

Mitt bohag ryms numera på nio kubikmeter i en lagerlokal. Om man bortser från det som finns i Peking. Idag gjorde jag de sista justeringarna, rättade till den förhållandevis oprofessionella packningen som mina flyttkarlar åstadkommit för knappt tre veckor sedan. Vad ryms i alla kartonger? Böcker som jag läst eller inte läst. Kläder, husgeråd och årgångar av tidskrifter. När min bror körde mig till stationen sade jag att hälften så stor lokal hade räckt. Att jag kunnat avhända mig hälften av föremålen. Min bror som är klok sade att jag skulle tänka några gånger innan jag fattade ett så drastiskt beslut. Han har rätt.

Steg av tåget i Stockholm, tog tunnelbanan rakt söderut och promenerade ett par kvarter. Klev in i min gamla lägenhet. Den nuvarande ägaren tillike vänlige formgivaren/sommelieren hade fixat de fönstermekanismer som min fd hyresgäst förstört. Han fick pengar för reservdelarna och en flaska av Alain Graillots crozes hermitage från 2002. "Det där är bra grejer" sade han. Och bjöd på en espresso och en bit choklad i mitt gamla kök. Det var också bra grejer.
Jag vet inte var de andra flaskorna som en gång prydde mitt vinfack finns. Förutom att de borde finnas i niokubikmetersförrådet.

Sedan gick jag till skattemyndigheten. Och flyttade inom Sverige. En vänlig man med ett utseende som skulle kunna komma från ett arabisktalande land vid Medelhavet hjälpte mig.

Klippte håret. Eller rättare sagt, fick det klippt. Hon som klippte mindes att jag hade åkt till Kina. Jag kom ihåg att hon bodde i Södertäljetrakten. Minnet - min största talang. Sedan konsumerade jag. CD och hörlurar. Gick in på "Muggen", det finns ett fik i Götgatsbacken som heter så, och gratissurfade en stund. Ville kontrollera vilket frisyrvax jag skulle köpa till Viking nr 2. Det fanns nu inte på butiken som han påstod att han brukade köpa hårmedlet på.

Mot Hornstull. Pratade med kloka K som inte hade möjlighet att komma till Judit & Bertil. På Långholmsgatan snubblade jag in i O. Vad lång han är! Det hade jag glömt. Vi väntade utanför porten. Till sist öppnade J & B. En annan K, V, L och tbfkaem med son dök upp. Det var gott. Drack två glas Casa Girellis Virtuoso Syrah och satte i mig en skopa jordnötter. Även det var gott, kanske lite inställsamt. Fick en julkram av Andreas. En svartpepparnypa av den andre K. Gjorde sällskap med V norrut. Hejdåkram vid Mariatorgets t-banestation.

Sedan åkte jag det exorbitant prissatta expresståget till flygplatsen. Där jag köpte Ian McEwans senaste, pratade böcker med hon som jobbade i pocketshopen - hon läste Murakami, jag rekommenderade "Saturday" av Ian McEwan - och ett par vinflaskor i den skattefria. Jag såg en parfymannons och kunde inte erinra mig namnet på hon som bland annat blev känd för sin sparsamma klädsel i en thriller från 1992. Trots att jag kom på både namnet på thrillern och den manlige protagonisten. Minnet - en talang som börjar svika. Nu är det en timme kvar till avgång. En tysk macanvändare slog sig i slang med mig precis när jag började skriva. Sedan såg jag honom i rökhytten. Att det fortfarande finns sådana. Syftningen får ni roa er med bäst ni vill. I morgon är jag i Peking.

Svaret på litteraturfrågan från häromdagen hittar ni här. Bra läsning, för övrigt.

Casa Girelli Virtuoso Syrah, beställningssortimentet, 134 kr 87354

Inga kommentarer: