31 januari 2008

Månbas Alpha

Jag tror att den här bloggen blir tre år. Det innebär att den avslutas i juni i år. Jag har tappat förmågan att skriva om något som ger kommentarer. Eller så läser alla med hjälp av Google Reader och kan inte kommentera. Önsketänkande.

Det ligger en klubb på första tvärgatan åt norr om man går österut. Klubben heter Alpha och har samma ägare som Muse - en habil franskvietnamesisk restaurang som jag brukade gå till i höstas när jag var köksvill.
Alpha ser inte stor ut från utsidan men invändigt har man använt så många speglar att den verkar nästintill oändlig. Jag följde med min kombo dit ikväll. Han skulle träffa en affärsbekant. Det var inte många människor där. I rummen närmast ingången luktade det rökelse. Vi gick en trappa upp, på en balkong ovanför dansgolvet vid ett bord satt den affärsbekante. En japansk DJ spelade skivor. Den affärsbekante rökte som en borstbindare och talade fantastiskt bra engelska. Han rådde mig att köpa lägenhet i Peking. Han äger tre.

Jag och kombon åt några heta spett (kyckling, fläsk) och beställde en australisk shiraz. Servitrisen kunde inte läsa latinska bokstäver, hon kom in med en flaska från Beringer två gånger. Vi valde Banrock Station's Cabernet Sauvignon i stället. Då fick vi åtminstone vad vi hade bett om. Dvs hotellriktig australisk cabernet sauvignon utan varken åthävor
eller överraskningar.

En av mina fritidssysselsättningar är att läsa bloggar. En annan är att märka ord. Kombinerat blir det ganska outhärdligt. Men mest för mig. Den här veckan har jag läst några påståenden. De är sinsemellan väldigt olika. Dessutom är de likt månen i 1970-talets sf-serie ryckta ur sina sammanhang:

1) "men det tråkiga är ju att ordet styr tanken"

2) "vår tids schlaraffenland Atlanta"

3) "but his thesis is that when you allow women to choose [through contraception and abortion], you will face demographic disaster, because they won't choose to have the necessary amount of children. The reason that America is the only First World country with a non-declining birth rate is because of all those things we hate about it, you know – [it's] patriarchal, church-going. I'm going to take this up because I think it's such an enormous question – has feminism cost us Europe?"


Författare av citat nummer ett kan läsa "The Stuff of Thought" av Steven Pinker. Pinker diskuterar det problematiska både med den typ av linguistisk determinism som citatet ger uttryck för och med dess motsats, föreställningen om medfött språk.

Jag vet att författaren bakom citat nummer två avser musikklimatet i den förra olympiadstaden. För om man ser till vattenförsörjningen framstår Atlanta däremot som allt annat än ett Schlaraffenland.*

Det är Gudmundson som citerar det som jag använt i det tredje citatet. Han har står inte bakom tankarna själv. Han citerar något som i sin tur är ett citat. Läs igen: "because they won't choose to have the necessary amount of children". "The necessary amount"? Jaså, är det ett naturgivet tal? "cost us Europe"? Domarn!


*
Jag tror att Kinky Afro är en pseudonym för någon Malmöit som jobbat/jobbar på P1:s eller Sydsvenskans kulturredaktion. KA är en av mina favoritbloggar. Eftersom jag är måttligt intresserad av den musikgenre som den oftast handlar om tycker jag att den är bäst när den inte gör det.

3 kommentarer:

Space babe sa...

Hej Vinlusen. Jag vill inte att du slutar blogga. Bristen på kommentarer känner jag igen på min och andras bloggar. De är ofta ganska sansade och personliga bloggar som handlar om livet, snarare än om politik eller nischade ämnen som mat eller mode. Kanske är det så att det inte finns så mycket att tillägga? Kanske borde man t o m se frånvaron av kommentarer som ett tecken på att de som läser är bildade, förnuftiga människor som gillar det man skriver?

Gudmundsons blogg är ju välkommenterad. Men jag tycker egentligen inte att den är speciellt intressant ur ett mänskligt perspektiv. Iaf inte för mig. Men din är det.

Förresten så tycks Gudmundson ofta använda metoden att citera något och sen säga att han inte står bakom det. Fast på ett väldigt icke-förpliktigande sätt. T ex i den här texten, jag blev inbegripen i debatt ganska långt ner i kommentarslingan med en hårresande typ som kallar sig olof den andre. Han ger uttryck för värderingar som mer passar Oskar den andre.

Kram!

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Gör dig kvitt ditt kommentarsberoende. Jag läser din blogg via Google Reader, och har i princip slutat att kommentera på bloggar, om det inte känns som ett viktigt område, där jag dessutom har något att bidra med. Men jag läser.

Martin sa...

Jag vill också ha fortsättning fast jag är kass på att kommentera. Är inte en olympiad tiden mellan två olympiska spel eller har jag besserwissrat bort mig där?