7 november 2008

41. Till doktorn

Mina virusinfektioner brukar vanligen vara över tre dygn efter det att de slagit till. Eftersom vad det nu är jag har fått har hållit i sig i en vecka så bestämde jag mig för att använda min dyra sjukförsäkring för att bli undersökt. Tog taxin till ett kontors- och shoppingkomplex i det centrala affärsdistriktet. Anmälde mig i receptionen, väntade inte länge förrän jag blev visad till ett litet rum. En sjuksköterska kom in med sin assistent, stoppade en termometer under min tunga och tog sedan blodtryck. Det senare tog hon två gånger för att hon tyckte att det var lite högt och ville få bekräftat att hon hade läst rätt. Feber hade jag inte. Jag fick ett glas varmt vatten och de lämnade rummet.
Doktorn, en amerikansk man i femtioårsåldern med rakat huvud, tittade mig i munnen, lyssnade på hjärtat, bad mig andas kraftigt och ställde frågor om min hälsa. Han trodde att jag hade virus. Om jag ville kunde jag äta antiinflammatoriskt, annars bara ta det lugnt och dricka mycket. Han frågade var jag kom ifrån, hur länge jag hade bott här och om jag saknade hemlandet. "Nej, nu gör jag inte det." Svarade jag. Jag frågade honom varifrån i USA han kom. "Colorado". "Det lär vara vackert där" sade jag. "Ja, jag saknar bergen och skogarna i bland, men inte så ofta nu längre, jag har varit här i sju år."
Jag undvek att prata presidentval eftersom jag utgick från att Colorado hade många republikaner. Det kanske var fegt eller omdömesgillt. Undersökningen kostade 660 yuan RMB. Eller skulle ha kostat om jag var oförsäkrad. Nu var jag inte det.
Jag åt pumpasoppa och vitlöksbröd på the Olive innan jag gick in i lägenheten där det städades och tvättades för fullt som man skriver i passivform om man drar fördel av att de hushållsnära tjänsterna i landet är så billiga samtidigt som man inte känner sig helt bekväm med det. Hyckleri kanske man kan kalla det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker att du ska förbjuda passivformer i dina texter. De minskar klarheten. För läsarna, alltså.
Du har ju så många andra, mycket konstigare, förbud.