10 oktober 2005

Château Musar

Matjournalisten, mästerbloggerskan mm Alice Brax ordnade idag en provning av Bekaa-dalens stoltheter; Château Musar och den mindre fina Hochar från samma vingård. Mina provningsnoteringar är som följer. Jag har hoppat över färgen som jag inte tycker är särskilt intressant:
Hochar 2000. Doften är något knuten, "sydfransk", inslag av mörka bär, gummi, peppar, multna löv, lättflyktig syra och peppar. Smaken obalanserad, alkohol och syra dominerar. Det finns en pepprighet även här. Kanske behövs några års ytterligare lagring. 140 kr.
Château Musar 1997. Kork! 120 kr (halvflaska).
Château Musar 1993. Doften är medelstor, inslagen liknar de i Hochar 2000. Smaken är emellertid fint balanserad. Här finns en sötma som somliga ansåg vara i kraftigaste laget. Syra, alkohol och frukt är i samklang. Bra längd. Inslag av violtabletter. 279 kr.
Château Musar 1989. Doften är stor: torkad, nästan bränd frukt. Komplex blandning av multna löv, läder, gummi och kryddnejlika.
Smaken är inte balanserad. Antingen är det alkoholen eller något annat som bidrar till den kraftiga eldigheten. 442 kr.

Någon sade att 89:ans doft i kombination med 93:ans smak hade varit perfekt.

Som ni ser kostar vinerna en del. Är de prisvärda? Knappast. Prisvärda viner hittar ni istället i Allt om Mat nr 17 2005 där man har testat 1483 viner. Ute nu. Spring genast och köp!

Inga kommentarer: