1 oktober 2005

Bot och bättring

”Ta aldrig tillbaka någonting! Du behöver inte stå för allt du gjort men håll tyst och låt tiden ha sin gång så ordnar sig allt.” Jag begrundade rådet från min PR-konsult och bestämde mig för att inte hörsamma det. Jag hade blivit väckt av ett ilsket telefonsamtal från entomologen som var upprörd över att jag hade skrivit ”som gökspott på rödven”. Gökspott uppkommer som bekant när larver till spottstritar – som tillhör samma ordning som vinlusen (växtsugarna - Homoptera) – blåser upp exkrementvätskan så att ett skum uppstår. Men gökspott var inte rapporterat från rödven, lät entomologen meddela. Jag fick hålla luren på en meters avstånd för att inte förvärra min tinnitus när han med nasal stämma smattrade på om kunskapsförflackningen i samtiden. ”Okej, nästa gång skriver jag ’som gökspott på en porskvist! Är du nöjd?!” Jag lade på och drog telefonsladden ur kontakten.
Höll så när på att somna om när en ett messpip väckte mig. På displayen till min Nokia läste jag ”Du kan inte dissa något du inte druckit!”. Sant. Jag lovade att göra bot genom att köpa en flaska Fleur des Anges till kvällens middag. Stängde av mobilen och puffade till kudden.

Jag står på krönet av en dal och blickar ut över en vingård. Solen skiner från molnfri himmel. En tornfalk ryttlar över rankornas snörräta rader. Från det motsatta krönet uppenbarar sig ur ett moln av damm en riddare i full galopp på väg mot mig. Han höjer lansen. Jag försöker fly men fötterna har fastnat i myllan. Min linnekavaj spetsas under armvecket och jag kastas till marken. I motljus ser jag hur riddaren lyfter hjälmen av huvudet. ”Jag har inte haft vaxad mustasch på flera år” säger Bengt Frithiofsson. Jag hör en åsnas hovar närma sig. I sadeln sitter en krum väpnare. ”Det är inte mitt lunchprogram, det är Annika Lantz’ ” säger Pontus Enhörning.
Vaknar kallsvettig och bestämmer mig för en ursäkt. Sagt och gjort.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för tipsen. Lyssnade på den gamla jazzstandarden Days of Wine and Roses från en platta med det osedvanligt uppriktiga namnet "The Hits & the Misses". Allmänheten varnas!