1 oktober 2005

Scarlet water. Popvärldens topp 5.

Var på middag hos M och U tvärbaneförorten förra lördagen. Till maten bjöds Bestheims Pinot Gris och en halvtorr Riesling från Wegeler. Klockrent till den thaiinspirerade maten. Efter middagen berättade U om en sajt som visade sig vara beroendeframkallande om man är det minsta intresserad av det som i brist på bättre kategoriseringar hamnar under paraplytermen populärmusik.
På den här sajten kan man söka artist, skiva, sång och klassiskt och provlyssna det mesta.

Nu har jag sökt låtar som innehåller ordet ”Wine” för att få fram en topp 5-lista. Inte helt överraskande leder ”Red, Red wine” med 171 träffar. Tvåa ”Bottle of wine” (59), följd av ”Spill the Wine (55), ”Lilac Wine”(44) och rätt och slätt ”Wine”(41).

Ettan hade jag bara hört med UB40. Den var en plåga på vissa fester under senare hälften av 80-talet. Originalet är country och ganska smetigt. Jag gillar inte den heller. Det visar sig dock när man ser Neil Diamonds produktion att han ligger bakom klassiker som ”Girl, you’ll be a woman soon” – ni vet låten som Uma Thurmans rollfigur Mia Wallace sätter på i Pulp Fiction när hon ska dra i sig några linor av Vincent Vegas (John Travolta) monsterkoks. Även andra örhängen bär Diamonds signum men det är en annan historia.

Tvåan, Tom Paxtons ”Bottle of Wine” är folkmusik med dragning åt bluegrass och country. Den skulle platsat på ljudspåret till bröderna Cohens sydstatsodyssé ”Oh brother where art thou”. Bra!

”Spill the Wine”, trean, har War skrivit. Den finns i versioner bland annat med Isley Brothers. Ursprungsversionen har ett coolt gung och inleds med talad text över en skön groove. Bäst hittills.

James Alan Shelton är en mustaschprydd herre som man kan beskåda här. Han har skrivit ”Lilac Wine” – fyran - men allmusic.com listar ingen version som han framför. Får däremot in en träff på Jeff Buckleys ”Grace” och påminns återigen om att jag har ett hål i min skivsamling. På den skivan finns den bästa versionen av Leonard Cohens ”Hallelujah”. För övrigt en av världens bästa låtar alla kategorier. (Tack E, M och M för att ni öppnade mina öron för den! Jag saknar er. E är i Tanzania och M&M bor i Sveriges trevligaste stad; Malmö.) Ljudproven på allmusic.com är för korta för att jag ska kunna bedöma ”Lilac Wine”. Provlyssnar på Itunes istället och får 30 sekunder. Låten förblir svårgripbar. Buckley sjunger som en counter tenor, dvs åt kastrathållet. Märkligt.

Femman ”Wine” är inte en och samma låt. Får därför gå till sexan som heter ”Wine Me Up” (38 träffar). Countryn vimlar av sådana ordlekar och det blir lätt lite tröttsamt. Bill Deaton är upphovsmannen som har tjänat US Air Force bland annat. Googlar man på honom får man en träff på den här läskiga sajten där man bland annat kan köpa böcker om intelligent design. Yak! (Det behöver dock inte vara samma Bill Deaton.) Eftersom det återigen inte finns något ljudprov med låtskrivaren väljer jag Faron Youngs version. Det är stompig country. Är inte överförtjust i musiken men texten har den för countryn så typiska svarta självömkningshumorn. Läs den här komplett med ackordanalys. "Scarlet water" är Faron Youngs synonym för rödvin i nämnda text.

Det går inte att dra någon annan slutsats om förekomsten av ordet wine i popen annat än att de mest inspelade låtarna har sitt ursprung i countrygenren.

För säkerhets skull får ni hela listan. Observera att urvalet endast är representativt för allmusic.com:

Wine 41
Gal Wine 29
Red Wine 16
Spill the Wine 55
Jug of Wine 6
New Wine 13
Sip of Wine 5
Sip the Wine 6
All the Wine 1
Box of Wine 1
Cry Wine 1
Cup of Wine 2
Doh Wine 1
God of Wine 2
Lilac Wine 44
Wine Me Up 38
Lips of Wine 20
Fire and Wine 5
Nani Wine 13
Whine 5
Wine and Dine 5
Wine Song 11
Wine Wine 5
Red, Red Wine 171
Bottle of Wine 59
I Win 10
And Fine Wine 1
Blue Wine 1
Boar and Wine 1
Bruk Wine 1
Can't Wine 3
Cold Wine 1
Come to Wine 1
Days of Wine 1
Eli's Wine 1
Fine Wine 2
Good Wine 1
Hard Wine 1
Hero Wine 1
Hobo Wine 1
Holy Wine 2
If I Wine 1
With the Help of the Wine 1
Music & Wine 22
Sweet Wine 23
Water into Wine 16
Wine and Women 15
Bread and Wine 9
Bring the Wine 5
Cheap Wine 14
Drink Wine 6
Honey and Wine 14
Water to Wine 8
Water With the Wine 5
Wine and Roses 11
Wine into Water 11
Wine-O-Wine 8
Dollar Wine 31
We Win 6
Ah Go Wine 1
April Wine 1
Black Wine 1
Blood into Wine 1
Blood to Wine 1
Blues & Wine 2
Bread and the Wine 1
Bruck Wine 1
Chili Wine 1
Crazy Wine 1
Daddy and the Wine 2
Dolla Wine 1
Drink the Wine 1
Drunk on Wine 1
Empty Wine 2
Gal a Wine 1

2 kommentarer:

gudmundson sa...

Hörde Jeff Buckleys coverplatta för första gången i somras, då jag för övrigt hamnade på fest med krögarna bakom Dining Club, och blev som du helt bergtagen av hans versioner av "Hallelujah" och "Lilac Wine". Annars är det ju Nina Simones "Lilac wine" som är obligatorisk i varje melankolikers skivsamling.

Många av rockhistoriens bästa låtar handlar förstås inte om vin, utan om kröka i allmänhet. Drunk, av Jimmy Liggins (1953) tillhör det råaste man kan höra. En annan klassiker är ju "Drinkin' Wine-spo-de-o-de", som väl hela världen spelade in under fyllerockens gyllene dekader, men som man med högsta nöje kan höra sjungen av Wynonie Harris, som inte sällan behandlade alkoholens glädjebringande egenskaper i sina låtar - en annan heter "Bloodshot eyes". Wynonie är bra om man vill höra låtar om kopulering också, förresten.

Redaktörn sa...

Å i den mer jönsiga men underhållande kategorin hittar vi "I'm gonna hire a wino" av och med David Frizzell. Här är refrängen:

She said I'm gonna' hire a wino - to decorate our home
So You'll feel more at ease here, and you won't have to roam
We'll take out the dining room table, and put a bar along that wall
And a neon sign - to point the way, to our bathroom down the hall.