24 oktober 2005

Teneriffa


Det är märkligt. Strykjärn är inte standard på spanska hotell. Anländer man efter kl 17 en lördag hinner man heller inte lämna iväg skjortorna för strykning. Det ser ut som man har en skrynklig servett på överkroppen när man går ut. Förjävligt.
Nå, nu var det väl inte skjortstrykning posten skulle handla om. Jag ska ju skriva om vin. På Teneriffa finns både röda och vita viner. Det blev mest röda. Trevliga bekantskaper hela bunten. Några lokala var riktigt bra, exempelvis "de autor Monje, reserva 2000". Bra frukt och fin fatrostning. Drick den om ni besöker krogen El Chamo som ligger i byn Escalona på väg upp mot vulkanen Teide. Vår sura taxichaufför påstod att det skulle ta trekvart att köra oss dit. Han ville istället släppa oss nere på stan i Playa de las Americas där vårt hotell låg. Vi insisterade på El Chamo. Det tog 20 minuter. Vi åt fläsk som smälte i munnen, getkött, serranoskinka och en manchego som var lite guttaperkaaktig i konsistensen. Allt var bra utom efterrätterna som var för söta. Det omdömet får även gälla några av tillbehören till den avsmakningsmeny som vi åt ett dygn senare på finkrogen La Estancia. Till en av förrätterna - gåslever - serverades en papayamarmelad som var smaksatt med femkrydda. Übersüss! Vi drack sauternes till. Den serverades iskall i provrörsliknande glas. El Bulli-fiering?
Menyn blev efter en stund i mäktigaste laget. Mitt i bland rätterna serverades en lime, kokos och ingefärs-sorbet som lättade upp stämningen. Sedan följde lax, duva, ostar och dessert. Nu glömde jag visst vinerna igen! På La Estancia hade man en annan variant av den vita Rueda som finns på bolaget. Etiketten såg åtminstone annorlunda ut. När jag nu besöker den snygga sajten kan jag inte återfinna exakt den. Det är förmodligen verdejo-viura-varianten. Vi drack även rött från samma producent - troligen reservan. Båda bra till menyn. Under resten av resan dracks en del bra Cava. Och Chivites storslagna 125. (Som visst håller på att ta slut på bolaget. Bäst att skynda till närmsta butik för hamstring!)
La Estancia hade en hel vägg med foton på celebriteter. På bilden prinsessan Stephanie från Monaco med när hon inviger stället 1986. Vad man inte ser är i min beskärning är att hon under kavajen som slutar strax nedanför midjan har en kort blågrön yllekjol och converse utan strumpor. Kan det bli snyggare?

Inga kommentarer: