24 april 2007

Vi tar tunnelbanan till Chóng wén mén, jag växlar pengar och gör läxan

Följde med Viking nr 2 till Chóng wén mén idag som är en stadsdel söder om skolan. Han funderar på att hyra lägenhet där när hans femveckorskurs är över. Vi åt lunch i ett köpcentrum. 11 RMB för två rätter, ris och soppa. Sedan skulle jag växla pengar. Mina ryska rubler - finns det förresten rubler från något annat land - var banken inte intresserade av. Jag gav dem min 100 €-sedel istället. Fick lämna in pass och skriva på två blanketter. Ur ett rum kom en ung man som räknade sedlar. Sedan fick jag mina RMB. Det kan knappast förekomma bankrån i det här landet. Pengar hanteras nämligen väldigt öppet och "kontant" bakom glasrutorna.
Vi gick en vända i kvarteret som var enormt. Tittade på det hus som J med sambo kanske ska bo i. Precis i anslutning till de här bostadskomplexen ligger fortfarande några gamla enplanshus men de kanske inte får stå kvar så länge till. Vi var dessutom inne i en jättelik saluhall.

Sedan åkte vi tillbaka till skolan där Viking nr 2 hade lektion. Efter att ha pratat med Qīng gick jag till Starbucks och bloggade. Sedan hem för siesta. Vaknade och förstod först varken var jag befann mig eller vilken tid på dygnet det var. Läste bloggar, handlade. Gick till stamrestaurangen. Pratade med J som precis har kommit tillbaka från Sverige.

Nu har jag gjort läxan. Översättning följer när den har blivit rättad.:

"Hej,

Jag heter Oū, mitt förnamn är Jùn Jíe. Jag har kommit till Kina för att studera mandarin. Jag har en ny kinesisk vän*. Hon heter Qīng och läser engelska men jag vet inte om det är engelska med affärsinriktning. Det spelar ingen roll. Vi går båda två här på Běijīngs Institut för kinesiska. Hon handleder mig. Jag är också hennes handledare. Vi hjälper varandra."

3 kommentarer:

Kritan sa...

Nu är det lottat.. Och Chengdu ligger väl bortom Skyttorp, men till Tianjin skall du väl kunna ta dig?

Kinna Jonsson sa...

Läs gärna på http://elinaelinaelina.blogspot.com
Det är min syster som skriver och hon har bott i peking och pluggat. Till höger ligger en länk till någon tidning eller dy på kinesiska (mandarin).

Anonym sa...

Daniel, vad kul att du är framme och tänk att man kan blogga i Kina. Det hade Mao ingen aning om. Tänk om han hade vetat!
kram Anna