15 december 2007

Munnen, minnet

Jag tänker inte skriva något som kan ge min pretentiösa titel rättvisa. Har på sista tiden försökt läsa Borges och insett att jag är en grund och obildbar människa. Eftersom jag inte är lika imponerad som alla kloka litteraturvetare tycks vara. Ja, helt icke-road har jag inte varit och jag har faktiskt bara tagit mig igenom knappt halva samlingen "Fiktioner" så jag kanske bordet väntat med mitt omdöme tills jag är klar. Så här långt tycker jag att det finns likheter mellan Borges' och Calvinos sätt att leka med idéer. Skillnaden är att jag inte tappar koncentrationen när jag läser Italo Calvino.

Idag har jag tömt min fina lägenhet. Eller rättare sagt, flyttgubbar har tömt den. De har jobbat i nio timmar nu. Det blir dyrt. Inte roligt. Å andra sidan fick jag bra betalt när jag sålde den.

Igår var jag på middag i Aspudden. P hade lagat en god marockansk nötgryta. Jag fyllde mitt glas med concha el toro shiraz cabernet hela tiden. Det smakade vaniljglass. Lättdrucket. Somnade framför teven. Vaknade klockan halv fem i morse och kunde inte somna om. Jetlagen sitter i.

Nu ska jag vara småaktig. Så om ni inte gillar småaktiggheter ska ni sluta läsa här. Jag har varnat er.
Min lägenhet hyrdes ut i andra hand under mitt första halvår i Kina. Han som hyrde den betalade i tid och höll den ren vilket är bra. Jag lät honom flytta ut några dagar innan ett månadsskrifte och han fick hyran reducerad med ett belopp som motsvarade några dagars hyra. Han hade köpt en bostadsrätt och skulle flytta in i slutet av oktober.

Jag var övertygad om att jag skulle få nya andrahandshyresgäster. Men den ene efter den andre drog sig ur. Och de sista spekulanterna, ett par, försökte 1) få mig att gå med på att ge dem nycklarna först och få depositionen av dem i efterhand, 2) ville inte uppge deras nuvarande adress och 3) visade mig ett arbetsgivarintyg där datumen för anställningen hade ändrats. Det stod att hon som jag hade kontakten med hade varit anställd sedan maj 2005. I själva verket så hade hon bara varit anställd sedan maj 2007 berättade hennes chef. En förfalskning således. Jag bestämde mig för inte fortsätta att hyra ut i andra hand utan att sälja.

Min hyresgäst hade som sagt varit pålitlig, trodde jag. Men. Han förstörde en lampa utan att berätta något. Han förstörde också dörren till köksbalkongen, ett par fönster och den franska balkongens dörr. Samtliga på samma sätt. Balkongdörren fick jag honom att åtgärda eftersom jag upptäckte felet förra gången jag var i Sverige. De andra skadorna - det går inte längre att öppna fönstren och dörrarna helt - upptäckte jag först idag. När samme person skulle flytta ut för sex veckor sedan var en mig närstående person där för att kolla kvitteringslistan. Hyresgästen hade dock den dåliga smaken att dagen innan lägenheten skulle kollas skicka följande mejl: "The keys of the apartment are going to be handed in to X only upon the condition that the guarantee minus the cost of the lamp is going to be paid to me (a copy of the bank transaction through internet is fine with me)." Fel! "Nycklarna ska överlämnas utan anmodan vid hyrestidens slut" står det i kontraktet. Eftersom jag anade att det skulle bli problem ringde jag en annan bekant och bad honom bistå vid kvitteringstillfället. Min bekant skulle på namngivningsceremoni vid fyratiden samma dag men eftersom vi trodde att det skulle gå snabbt att gå igenom lägenheten räknade vi med att han skulle hinna. Så blev det inte. Min hyresgäst och hans mamma var övertygade om att de skulle bli blåsta och var så hotfulla att det tog betydligt längre tid än en timme att gå igenom kvitteringslistan. Dessutom hade hyresgästen slarvat bort en av sina nycklar och påstod att han aldrig hade fått den. Trots att han hade skrivit under en kvittens. Han fick inte tillbaka hela depositionen eftersom han hade förstört en inventarie och slarvat bort en nyckel.
Några dagar senare hade han hittat nyckeln. Han fick tillbaka de pengar som vi tyckte att den motsvarade.

Igår hittade jag åtta bordsben som var hans i mitt förråd. Och en trave brev som hade samlats under min bortovaro. Jag ringer då upp honom, i all vänlighet, för att berätta det här. Och säger att han gärna får komma för att hämta dem. Vi bestämmer att han ska komma vid elvatiden under förmiddagen. Halv elva ringer han och säger att han har försovit sig. "Inga problem" säger jag "kom när du kan". Vi kommer att hålla på åtminstone en timme till här. Han kom aldrig. När jag ringde upp honom för att fråga vad som hade hänt undrade han vad det var för sorts post, om den var viktig. "Det får du avgöra" sade jag. Du kan komma i kväll eller i morgon förmiddag. Ja, det hela mynnade ut i att det var okej för mig att slänga posten och bordsbenen. Jag hoppas att något brev var viktigt så att han får betalningsanmärkningar. Jag var frestad att skriva att "ordet 'idiot' är av grekiskt ursprung". Nu får det räcka med att han försvinner från min vänlista på Facebook.

Slut på småaktigheterna för den här gången.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Välkommen hem! Ska bli kul att träffa dej!

K sa...

Så du är i landet? Får man träffa dig då, eller ska man bara få en massa "pokes" i revbenen framöver?

Space babe sa...

Och den idiotens post lämnade du till ett postkontor? Du är verkligen för snäll för ditt eget bästa. Fast kanske inte för andras bästa. Kram!