9 september 2006

Varför i beställningssortimentet?

GTR heter det, vinet som jag drack första gången på Erik Videgårds Halv trappa plus gård för knappt tre år sedan. Vi var där med jobbet. Det var också första gången jag åt sichuanesisk mat. Lagad av en svensk kock som aldrig satt foten i Sichuan enligt en källa. Nya smaker för mig. Allt var intensivt, inte alltid starkt men långvarigt. Vällagat. Ja, rentav fantastiskt bra. Sedan var jag där i juni 2004 med L, V och K. Då drack vi GTR igen och åt i stort sett samma rätter. Vilket jag med mitt patologiska minne för detaljer påminde dem om igår. Videgård som hade hållit i taktpinnen på Lästmakargatan flyttade sen till Gotland har jag läst. Det är så i Sverige. Nästan allt som andas kvalitet blir kortlivat. Man får njuta så länge det varar eller åka till Gotland.
Igår på Judit & Bertil drack jag GTR som står för gewurztraminer riesling och är ett av producenten Rosemounts vita. Har jag täckning för att skriva att det är ett lime- och citronsyrligt, lätt fruktigt, snabbdrucket nya världen vin utan större anspråk på komplexitet? Att det druvblandningen till trots inte skulle kunna förväxlas med ett alsace-vin? Jag vet inte. Men att det är bra för att släta ut bekymmersrynkorna i mitt ansikte tillfälligt är jag helt säker på.

Rosemount Estate GTR 2005 (nr 84478), 70 kr

4 kommentarer:

Redaktörn sa...

På tal om beställningssortimentet: vad tror du om det här?

http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,884015,00.html

Vinlusen sa...

Jag tycker att det är strålande! Ut och köp bara!
Johan Edström är f.ö. en hjälte eftersom han höll en föreläsning för mig om min fjolårsfavorit Coleccion 125. Tyvärr blev Philipson och Söderberg av med Chivite. Nu säljs deras produkter av Arcus vad jag tror är den norska motsvarigheten till Vin & Sprit. Vilket jag skrev om här:
http://vinlusen.blogspot.com/2005/12/mysteriet-med-philipson-sderberg-och.html

Kritan sa...

Är det inte dags att fimpa butiksförsäljningsmonopolet?

Vinlusen sa...

Jag förstår inte vad du menar. Jag tror att vi har systembolagsmonopolet på undantag från EU. Det är inte säkert att det förlängs. När det upphör kommer vi att bli översvämmade av skräpviner. Vi kommer att få kartiga och obalanserade viner från hela världen. Bra viner kommer att fortsätta finnas men de kommer att vara betydligt dyrare. Vilket är i sin ordning i ett land som är medlem i europeiska unionen. För det kan väl bara vara "feta, välbetala skribenter på vänsterkanten" som tycker att staten ska fortsätta att subventionera findrickat.
Men jag bryr mig inte längre. Huvudsaken är att vi får en regering som bygger ut vindkraft och järnvägar.