10 februari 2008

Astrologi del 2

Om man inte kan redovisa källor borde man inte yttra sig. Åtminstone inte i vetenskapliga sammanhang. Men min blogg ingår inte i ett vetenskapligt sammanhang. Så jag kan säga lite vad jag vill. Men till saken; kloka K verkade oroa sig över att jag som varit borta från moderjorden i snart nio månader skulle påverkats av omgivningen till att tro på astrologi. Kinesisk sådan. Det har jag inte. Men i de enkla konversationer med kineser som min rudimentära mandarin mäktar med kan det hända att jag säger att jag är född i drakens år. Det blir liksom enklare så.

Den första tiden i Kina hände det att jag ifrågasatte alla märkliga påståenden jag fick höra: "Sverige har hög levnadsstandard för att det är ett land grundat av vikingar." "Om man äter fläsksvål så får man fin hy." Jag kommer inte på fler exempel nu. Ofta ifrågasatte jag eller försökte förklara varför jag inte trodde att det stämde. Det brukade inte fungera. Tvärtom. Nu ger jag mig inte in i sådana diskussioner. Jag håller tyst och skrattar inombords om påståendena närmar sig det orimliga.

Jag har faktiskt också slutat att argumentera med västmänniskor som tror på (västerländsk) astrologi och annan mumbo jumbo. Det är liksom inte värt ansträngningen. Astrologi har prövats vetenskapligt vid flera tillfällen. Experimentuppläggen har ofta godkänts i förväg även av astrologer. När resultaten sedan inte uppvisat något stöd för de gamla ideerna om himlakropparnas inflytande över personlighet och öde har astrologerna i regel inte ändrat uppfattning utan anmärkt på försökens utformning.

Tillbaka till källorna. Här kan ni läsa mer om ni vill.

Eftersom jag också tycker att det är intressant att veta hur man har kommit fram till när det kinesiska nyåret ska infalla så googlade jag häromdagen och hittade det här.

1 kommentar:

Space babe sa...

Kineser tror ju slentrianmässigt att äter man en viss djurdel som det finns en parallell till hos människokroppen, så ska det gynna den delen av människan. Det gäller för växter också, tror jag. Det finns väl nåt liknande i svensk folktro, trodde man inte t ex att blåsippornas djurformade blad var bra för njurarna osv.

Det där med fläsksvål har jag hört nåt om att det är för att det är så mkt kollagen i svålen, men det är ju inget som borgar för att det hamnar i huden på den som äter svålen.

Hur är det med vetenskapligheten bakom det utbredda påståendet att nötter och bönor ska va bra för naglar och hår?