28 oktober 2006

I förra SAOL finns bara ett ord för "förutsägbar"

En bekant klagade över Ali Esbatis blogg. "Man kan ställa klockan efter den!" suckade han. Jag har bara varit på Esbatis blogg ett par gånger så jag vet inte hur förutsägbar den är. Men med mitt mått av självinsikt inser jag ju att min blogg är det. Alltmer faktiskt. Jag var på Judit & Bertil igår igen. Jag drack Rosemount GTR - ett vin som obegripligt nog bara finns i Systembolagets beställningssortiment. Alla var inte där men Ensamma mamman, Redaktörn, K, T och V var det. För en gångs skull slapp vi det omöjliga bardisksumgänget utan satt istället vid två höga barbord så att man kunde både se och höra vad man sade. Så borde vi alltid göra, om vi inte hindrar potentiella matgäster vill säga. Jag var bjuden på middag i Aspudden så jag lämnade vid halv sju. Eftersom blomsterbutiken i Hornstulls T-baneplan var stängd sprang jag upp till Systembolaget och köpte en flaska terres fumées till P, M och L som bjudit hem mig. Det är - om ni inte visste det redan - ett av bolagets mest prisvärda viner just nu. Och det har skruvkapsyl. Ett litet glas Rosemount GTR borde jag inte bli särskilt påverkad av. Ändå var mina doftreceptorer någonstans i Långtbortistan när P bad mig blindsniffa samma druvblandning i Torres Don Miguels tappning. Jag kände ingenting. "Vitt vin" tyckte jag. Senare gick vi över till australiensisk riesling som jag inte heller kunde pricka in. Långt senare drack jag ett pytteglas Torus som då smakade gräddkola. P hade lagat en strömmingsrätt, blancherade morötter med mellanösternkryddning och potatismos. Återigen denna spiskummin! Vi åt framför teven och tittade på "Idol 2006". Har faktiskt bara sett ett avsnitt av serien tidigare. Jag har egentligen inget att invända mot underhållningsformen. Möjligen att jag tycker att Peter Swartling har en märklig ansiktsbehåring och republikanskramlande Kishti blir lite förutsägbar med sitt misogyna dissande och ständiga "shape up!" Och att ungdomarna överlag väljer väl wailiga låtar. Undantag Linda som gjorde något eget av Bowies "Heroes". Hon blev trist nog utröstad, läser jag nu.
Sedan spelade vi kort tills jag nästan somnade i fåtöljen. Jag tog taxi hem.

Rosemount Estate GTR 2005 (nr 84478), 70 kr

Terres Fumées Petit Manseng 2005 (nr 4108), 66 kr


Torres Don Miguel Gewürztraminer-Riesling (nr 6055), 73 kr

Yalumba The Y Series Riesling 2005 (nr 16017), 87 kr


Torus 2005 (nr 2261), 196 kr 3000 ml


PS 1. Om ni gillar brit-pop måste ni gå in på BBC electric proms 06 senast sista oktober. Magic Numbers framför låtar från nya plattan. Men där finns också Billy Bragg, Paul Weller och ett nytt projekt med Damon Albarn och Paul Simonon. DS

PS2. Vi får ny landshövding vid årsskiftet. Jag känner honom inte. Han verkar tråkig. Den nuvarande, färgstarke kräftfiskaren känner jag inte heller men träffade honom på en vintillställning en gång. Jag stod och pratade med en rikskänd matskribent när han trängde sig in i konversationen och började beklaga sig över att han aldrig får tillfälle att dricka de fina premier cru-bordeauxer han kom över under sin tid som ambassadör i Tyskland. Han har uppenbarligen ett stort intresse för kultur. Det vet jag inte om den blivande har. Jag tänker bara på gammelmoderat glädjelöshet och en massa trist taxiåkande.DS.

1 kommentar:

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Jag är ju då tacksam för din förutsägbarhet på fredagkvällar, annars skulle jag aldrig komma ut.