9 januari 2015

2014:8 Trio i Sätra

P hade hittat en glad gåslever i Provence som han ville dela med sin hustru Å, mig och M. Jag och M tog oss ut i förorten, promenerade minst en kilometer och kom in i värmen där vi snabbt blev anvisade en plats vid bordet. Gåslevern var god, huruvida den kom från en glad fågel är svårt att avgöra. M hade tagit med sig en sauternes. Det var längesen vi såg varann, längesen vi prata kan man ju citera Eldkvarn och påstå, men det stämmer inte. Alla tre var med på min kväll mot halvseklet och M åt jag med på B.A.R i Malmö häromveckan.
I februari har jag känt M i 25 år och i juli P i 27. På bordet stod även mandlar, valnötter, ruccola och diverse marmelader. P hade ställt in rödbetor med chèvreskivor i ugnen. Han svor när han trodde att de blivit brända men de var välsmakande när vi åt dem.
Vi skvallrade som man gör. Mest om sådana som inte gör som man borde.
Jag fick veta att man kan ladda upp bilder i google image search vilket skulle kunna hjälpa mig att lösa en bildgåta som jag fick i samband med nyss nämnda födelsedag. Till rödbetorna drack vi en provensalsk blandning av mouvèdre, grenache och syrah. Lätt och sträv. Sedan langades ostarna upp; comté, gruyère och saint Agur. P hade gjort ett fruktvin på rabarber och körsbär som passade utmärkt till samtliga. Sedan lät han oss prova fantastiska vinägrar. Jag som i vanliga fall tycker att balsam är en sötsliskig styggelse som saboterar det mesta den kommer i kontakt med blev smått entusiastisk över den som P serverade. Den kom från en vinägeria någonstans i Provence.
Tro mig, 2015 kommer vi att prata vinäger. Jag och M promenerade tillbaka genom mörkret till Sätras tunnelbanestation,  mätta och förnöjda. Hemma i Gröndal laddade jag upp bilden. Den föreställer gruppen Chicago. Que?

Inga kommentarer: