4 oktober 2006

Bittermitten

Som ni ser har jag tagit bort "Bloggen sover". Skälet är att de bloggarna inte uppdaterades i tillräcklig utsträckning. Istället har jag lagt till min favoritblogg överst på blogglistan. Gudmundson är betydligt mer generös än jag. Ni kan se hur många bloggar han räknar upp. Jag hamnar i kategorin "normalt liv" vilket i och för sig är bättre än både "pophöger" och "popvänster"
Egentligen tillhör jag "Bittermitten" men han tycks ha missat denna viktiga inriktning och har därför ingen särskild kategori för oss. Vad kännetecknar då denna rörelse?
Jo, i Bittermitten tycker vi att folkpartiet var bättre för 20 år sedan. Vi handlar gärna krav- och rättvisemärkt och sätter emellanåt en surdeg. Vi ser med sorg hur flummos som omhuldar dumt mumbo jumbo får samsas med förnuftiga miljövänner i det enda gröna partiet. Vi tycker att fri företagsamhet är bra men skulle aldrig drömma om att gå med i skattebetalarnas förening. Gapigheten och den grälla dumheten dominerar det offentliga rummet. Politik grundad på vetenskap är det ont om, tycker vi. Vi är fina människor som inte uppskattas efter förtjänst. Lika illa som vi tycker om rabiat socialkonstruktuvism, lika trötta blir vi på dumbiologism. Vi cyklar gärna med hjälm. Om vi har råd kör vi en miljömärkt bil. Vi läser tidningen Vi, ser på den statliga televisionens kulturprogram och låter "Jazz på svenska" ofta snurra i cd-spelaren. Piratkopierar aldrig. Autogirerar till minst en ideell organisation i månaden. Ser aldrig på dokusåpor. Vi lyssnar på P1. Förresten, vi tycker också att Dagens Nyheter var bättre för tjugo år sedan. Vi håller på att bli gamla och fula, snart ska vi dö.
Det enda som har blivit bättre är vinerna på Systembolaget. Men snart - när den fria konkurrensen får fungera som den ska - kommer kvalitetsvinerna bli så dyra så att bara vi, medelålders innerstads-människor med trygg tillvaro och lön som kommer in på kontot en gång i månaden, har råd med lyxtjutet. Billiga kommer endast Monsieur Rouge, Castillo Los Gredos och liknande produkter vara. De vinerna kommer att säljas av driftiga och ondsinta danskar i illa designade, jättelika, lysrörsupplysta, lagerhyllsförsedda Lidl-liknande lokaler till de stackars TV3-tittande, kvällstidningskonsumerande, Risifruttiätande och Blendrökande lands- och fjärrförorts-bor som vi i Bittermitten så gärna låtsas bry oss om. Men det gör vi ju inte. Vi vill bara ha billiga finviner. Och vi vill ha dem för oss själva.

11 kommentarer:

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Bittermitten måste vara den enda delen av mittfåran i svensk politik, där det inte är trångt.

Olle Lidbom sa...

Ha ha ha ha!

nb sa...

galant!! & drar suck av lättnad, jag är tydl inte bittermitten iaf.

Kinna Jonsson sa...

Sååå kul!

Anonym sa...

I join you om du bildar parti

Anonym sa...

Haha, äntligen har man hittat hem, minus *host* det där med piratkopieringen.
Varför kom du inte med analysen före valet? Man har tydligen röstat på helt fel parti...

Anton Andersson sa...

klockrent!

(även om denna bittermitten har klart socialliberaladrag)

Anonym sa...

Visste, dennna måttfulla och seriösa mitten kan verka helt överspelad, men kom ihåg en sak: Bengt Westerberg är väl idag en slags ikon för "bittermittarna", men när han valdes till fp-ledare 1983 så var han ingalunda den seriöse sociallibralen. Han framstod som en marknads-Rambo med hårda tag på programmet, och det trots att ekonomin gick rakt uppåt, gick bättre öän under Bildt-åren.

Vinlusen sa...

Hej Mary, du har säkert rätt i det. Jag kommer mest ihåg Westerberg för att Bohman sade att det var som att få en kniv i ryggen under valvakan 1985. Och det verkar ju ha med stjälandet av röster från M att göra något, som förutsätter en viss högrighet. Men Westerberg var inte obehagligt, populistiskt uppfostrande och tillrättavisande som jag tycker Leijonborg, Björklund och flera andra Folkpartister är.

Anonym sa...

oj! oj vad jag känner igen mig. och oj vad bra fångat och beskrivet. från och med nu kommer jag att skapa en rss-koppling till den blogg så att jag snabbt kan läsa all direkt...

Anonym sa...

"Bittermitten" finns kvar i fp - men för en undergroundtillvaro. Kanske ser de sin chans när Johan Jakobssons efterträdare ska utses ...

/the K.