10 maj 2007

En dag i och utanför skolan

Jasmine, vår lärare, väljer varje dag en elev att trakassera. Paul från Massachusetts är undantaget. Han får ständigt ovett. Det kan i och för sig bero på att han är bäst. Hans ordförråd är ojämförligt störst och han skriver tecken som ingen annan i vår grupp. Uttalet är däremot lite slött. Och han kommer aldrig i tid. Idag blev min landsman J utsatt för Jasmines sadistiska läggning. Hon gjorde ett stort nummer av att hans flickvän skulle anlända från Sverige. Och att J därför skulle ha sminkat snyggat till sig. Det känns nästan överflödigt att påpeka att Jasmines retligheter inte rörde J det minsta. Hon är för övrigt en väldigt bra lärare.

Lunch på en Sha'anxi-krog i SOHO. Pratade med ingenjörer vid samma bord. Fick beröm för mitt uttal. Jag sade att min kinesiska var väldigt dålig.

Eftersom jag går en särskild teckenskrivningskurs så hade jag förmånen att även få undervisning av Jasmine två timmar under eftermiddagen. Hon går igenom radikaler. Väldigt förenklat kan man säga att radikaler är återkommande element i tecknen. Vi ska lära oss 108 stycken under de åtta lektioner som ingår i kursen. En av radikalerna har utvecklats ur bilden av en dynggrep, om jag förstod läraren rätt. Hon förklarade i alla fall på sin något grova engelska att redskapet förr i tiden hade använts för att "move shit". De amerikanska eleverna tyckte att det var "hilarious". Liksom hennes refererande till ett småbarns bak som "ass". Det lilla barnets kroppsform har nämligen varit utgångspunkt för en annan radikal.

Ett par kvarter från det grindförsedda vaktbevakade bostadsområdet som jag bor i finns en sjabbig krog som serverar bra mat billigt. Daisy, Maggie, Edison, två andra kineser, ett par engelsmän och jag åt middag där. 15 RMB per person, öl inräknad. Bilden är tagen där. Till vänster om mannen på bilden sitter C, en av engelsmännen. "Jag är konservativ" var det första han sade till mig. Han kommer från Beaconsfield utanför London, ett traditionellt konservativt fäste. De som bor där har det bra ställt och ingen anledning att vilja se förändringar, enligt C. Jag tror att C kommer att gå långt om han väljer politikerbanan. Brist på självdistans och tvivel är utan tvekan viktiga ingredienser i ett framgångsrecept för den typen av karriär. (Liksom för många andra.)

Nu är det trots allt - hon var på väg till en värdfamilj ett tag - bestämt att Maggie ska flytta in hos mig och bo på soffan. Hon hade shoppat sängkläder som hon lämnade här ikväll efter att hon och Daisy följt med mig hem för att dela på meloner och mango efter middagen. De är för övrigt säsong för de frukterna nu. Och skolan har lärt mig att fråga vad ett halvt kilo kostar.

6 kommentarer:

Lisa sa...

Hon kan få kombo-referenser av mig!

K sa...

Det där med melonerna och mangon blev lite snuskigt.

Vinlusen sa...

Jag har ändrat det.

Anonym sa...

Du ser ut att vara väldigt fin form, av fotot att döma. Hur är det med spottandet och hur påverkas din hälsa av luftkvalitén?
KB

Anonym sa...

Fräsch som fan ser du ju ut. Inte blek och glåmig som man kanske hade hoppats. Att lära sig hur man säger ett halvt (kilo) är ett genombrott när man skall gå på fruktmarknad. Har själv gått igenom den grejen. Med allt vad det innebär. Och den biten.

Skönt att höra att det rullar vidare! Läge att dra en skajp i helgen?

Jessica sa...

Fattar man historien med radikaler så är mycket vunnet.
Ta kalligrafilektioner om du hinner. Gör underverk för ens förmåga att skriva tecken.