25 maj 2007

Sisådär

Den här kvällen känns delvis som en repris av den här. Man blir bussad till en restaurang - ett par kilometer tar en timme - där man äter utvalda rätter vid cirkelrunda glasbord med snurrplatta i mitten. Engelske D tar till orden om maten: "非常马马虎虎 fēicháng mǎmǎhǔhǔ." Uttrycket är naturligtvis roligast för oss som tar våra första stapplande steg på den kinesiska språkjorden. Varför? frågar ni kanske. Jo, dels för att马马虎虎 mǎmǎhǔhǔ som ordagrant betyder "häst häst tiger tiger" men överfört "sådär" inte längre används i någon större utsträckning (enligt de Pekingbor som jag känner). Dels för att det knappast kan förstärkas av uttrycket 非常 fēicháng som ju betyder "ovanligt, exceptionellt, extremt, sällsynt mm". Jag är trots detta beredd att instämma. Med undantag för ett par rätter så var de flesta alldeles för sockrade. Den poänglösa rätten sötpotatis, som jag vägrar smaka på eftersom stärkelseknölarna är glaserade med smält socker ,var naturligtvis representerad. Man blev mätt på det där kolhydrataktiga sättet. Ölen var inte obegränsad. De två flaskor jag beställde utöver de som ingick kostade 30 kronor tillsammans. Jag är ruinerad. Märklig dag. En klasskamrat som verkar ha utförsgåvorna i behåll visar sig äta homeopatiska preparat mot huvudvärk. Jag bestämde mig för att inte säga "jag tror inte tillräckligt på det där för att förvänta mig smärtlindring av eventuell placebo".
Engelske C berättade i bussen hem från kvällskrogen att han varit på Lakshi Mittals bröllop och att engelsmännen verkligen hatar förre landslagskapten i fotboll, dvs Svennis. Det påstås att det kommer att bli 37 grader här i morgon. Vi får se. Det påstods att det skulle vara sandstorm i natt. Det hände inte. Jag kommer att sitta inne och plugga inför tisdagens prov under helgen. AC finns. Maggie åkte till hamnstaden Dalian i morse så jag har lägenheten för mig själv under helgen.

Bilden: vår vikarie. En av de bästa lärare jag någonsin haft. Alla kategorier

2 kommentarer:

Lisa sa...

Bjud ut henne!

Jessica sa...

Såna sötpotatisar hittar du i hela asien. Värm dem för guds skull inte om du råkar köpa hem dem i tron att de är vanlig potatis. Ta det från en som har provat ;)