24 september 2009

2009:153 tidigare under kvällen

hade jag varit hemma hos K och T. Det var för mörkt, regnigt och kallt för att vi skulle kunna sitta på deras balkong. När jag anlände stod det en flaska chablis på bordet. Till den åt vi rågsmörgås med strömming. Jag hade släpat med mig en sauvignon blanc från den italienska delen av tyrolen. Syftningen blev lite oklar. Vinet är från den italienska delen av tyrolen. Söderhallarnas systembolag är platsen jag transporterade flaskan ifrån. Det är en av Sveriges bästa bolagsbutiker. Chablisen var inte en typisk chablis. Den norditalienska sauvignon blancen var däremot en typisk sauvignon blanc. 

K tycker inte att jag ska twittra och statusuppdatera på ett sådant sätt att läsare kan få uppfattningen att jag har alkoholproblem. Det kan finnas de som är mindre frispråkiga i förhållande till drickandet än jag. Hon har rätt i det. Därför blir det inte fler twittranden av det slaget.

I hushållet också fanns fantastiska plommon.

När jag hade cyklat hem hit efter samkvämet på Södermalm satt pappan i huset och tittade på Debatt, ni vet programmet som tidigare leddes av Janne Josefsson men nu leds av Belinda Olsson. Ingen har undgått att kd:s partiledare försöker göra sig till tals för en tyst majoritet genom att tala om en kulturelit som skulle förakta vanligt folks liv. (Jag orkar inte skriva citationstecken i kväll så ni får roa er med att sätta sådana i den förra meningen.) Göran Hägglund är ute och cyklar, tycker jag. Däremot tycker jag inte att den för dagen rödhåriga Linda Skugge som också medverkade i programmet, i sin analys av sådana som röstar och pratar vänster, men i sin vardag exempelvis gärna bildar bostadsrättsföreningar, är det. Men det är en annan fråga. 

I samma program medverkade också en av medlemmarna i Streaplers och pratade om att dansband skulle ha varit ett skällsord till för ett par år sedan. Det stämmer inte. Jag var på en 30-årsfest på ett arkitektkontor i närheten av Globen för sju år sedan. Ingen där hade mindre än sex terminers högskolestiudier. Det spelades dansband under festen. När det inte var Jay-Z, New Order, Super Furry Animals eller något annat creddigt. Jag frågade en av värdinnorna om dansbandsmusiken var ironiskt menad. Hon svarade ilsket att jag var en snobb. Alltså är det bevisat att dansbandsmusik redan för sju år sedan inte var ett skällsord. 

Jag föraktar inte människor som gillar dansband, jag tycker bara att musiken är dålig. Jag föraktar inte de som lyssnar på Radio Rix, jag tycker bara att skämten är torftiga. Jag föraktar inte de som köper Risifrutti, jag tycker bara... Sådär skulle jag kunna fortsätta i all oändlighet.

För att återvända till Hägglund så hade Ulf Wickbom en bra krönika om honom i söndagens Godmorgon Världen. Hanne Kjöller hade också bra synpunkter i samma programs nyhetspanel. Och Andreas Boonstra skriver i dagens SvD om det. Det är bra att många reagerar för hans utspel är inte så oskyldigt som det kan verka.

Jag har svårt för Debatt, de deltagande avbryter och försöker överrösta varandra och programledaren, som iofs är bra, ifrågasätter inte otydligheterna tillräckligt. Men om de medverkande skulle få tala till punkt och programledaren styrde upp det hela mer, skulle det kanske inte bli bra teve.

Vi åt för övrigt en ost också ikväll, en caprinell från Holland. Den är getmjölksbaserad utan att vara för getig. Det är grejer, det.

Chablis Domaine de la Boissonneuse (nr 5624)

Winkl Sauvignon (nr 2799)

2 kommentarer:

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Dansbandsmusik är alltså något som den kulturella eliten gillar, men som vanligt folk inte förstår att uppskatta.
Alltså är vanligt folk snobbiga.
Nu blev det komplicerat.
Eller är det så att högskoleutbildade människor i Stockholms innerstad är vanligt folk, i varje fall så länge som de gillar dansbandsmusik.
Förresten gillar jag Risifrutti.

Ursäkta mig. Men nu har jag försökt kommentera tre gånger. Modifierar du alla kommentarer?Eller är din blogger i Kina-funktion?

Vinlusen sa...

Tack för din kommentar och btw så saknar jag dig away from keyboard men jag förstår att du har en massa jobb och tids nog så kanske det lättar vad vet jag själv tycker jag att du skriver klokt och bra men eftersom jag läser i google reader blir det inte ofta att jag kommenterar.