Förra lördagen skrev jag att Södermalmstidningen för en gångs skull tipsade om viner under hundralappen. I dagens tidning, nr 9 2006, är det återigen kostsamma druvjäsningar som behandlas av Björnstierne Antonsson. Eiswein eller isviner, som jag hädanefter kallar dem, skriver han om.
Isviner är företrädesvis tyska viner framställda av druvor som skördats först när temperaturen har gått ner till minus åtta grader. Druvorna måste sedan pressas frusna vilket ger en sockerstinn och trögflytande must. Efter jäsning och eventuell annan behandling har man ett isvin.
Det tyska vinmakeriet är kringgärdat av stränga regler. Druvorna får exempelvis inte förvaras i frys utan måste pressas omedelbart. Bland de klassade tyska kvalitetsvinerna (Qualitätswein mit Prädikat eller QmP) har Eiswein sedan 1982 ett eget Prädikat.
På andra platser i världen "fuskar" man med frysar eller kolsyreis för att få till det. På Gondolens vinbar serverade de för ett par år sedan ett viognierbaserat isvin från Ojai, kalifornien, USA, som var framställt med hjälp av konstgjord kyla. Det kan ha varit det här. Förutom från Tyskland och USA hittar man isvin i Österrike, Kanada och Sverige och säkerligen andra länder.
Riktigt isvin har jag bara druckit två gånger och det har varit intensiva upplevelser av honung och aprikoser, sötma och täthet båda gångerna. Jag tycker generellt att sötare viner passar bättre med ostar snarare än till desserter. Isvin kan naturligtvis också drickas som det är det vill säga utan något till.
Att isvinspriser är höga inser man lätt med tanke på den risk vinmakaren tar när han eller hon väntar ut väderleken. Att sedan snabbt kalla in den arbetskraft som krävs för att nattetid skörda och pressa när temperaturen är den rätta kan inte heller vara billigt. Därför avstår jag idag från att slentrianmässigt dissa "Vinum Forum" som spalten i gratistidningen heter. Däremot länkar jag gärna till vinerna och deras eventuella tillgänglighet hos det statliga monopolet.
Welschriesling Eiswein 1999 (nr 87554), Österrike 299 kr
2001 Blaxta Ice Wine, 325 kr, Sverige, - finns inte på bolaget längre.
Schloss Vollrads Riesling Eiswein 2002 (nr 88500) Rheingau (Schloss Vollrads), Tyskland 890 kr
(Mannen på bilden har inget med isviner att göra. Han hade en hit 1990 med Ice Ice Baby. Kanske inte hiphopvärldens starkaste text, avgör själva. Vill ni trots det veta mer om Rob Van Winkle, alias Vanilla Ice, kan ni klicka här.)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar