12 maj 2008

48. Mitt nya liv och om hur Apple diskriminerar kinesiska kunder

Jag bestämde mig igår kväll för att sluta titta in i min navel. Bestämde mig också för att sluta dricka öl, börja äta mindre kött, dra ner på kaffet och gå upp tidigare varje dag för att hinna plugga innan jag börjar arbeta.

Söndagen hade jag tänkt att använda till arbete men det blev inte så. Jag åt en sen lunch på Purple Haze. För en gångs skull blev det inte anksallad utan än med ägg, spenat, chili och vitlök. Var hemma en stund för att se Steven Soderbergs "Solaris". Med reservation för att det är minst 25 år sedan jag såg Tarkovskijs version av Stanislav Lems berättelse så vågar jag ändå påstå att den är bättre. Helt osevärd var emellertid inte Soderbergs. Om än lite långsam.

Sedan gick jag ut för att hitta en digitalkamera som jag blev kär i för en tid sedan. Ja, det är faktiskt sant. Man kan bli kär i prylar. Jag och en svensk, P, som jag ibland delar kontor med här i Peking, gick på en paneldiskussion för halvannan månad sedan. Innan evenemanget började öppnade han portföljen och tog fram sin digitalkamera. Liten, svart, ren, sparsamt med reglage och stor LCD-display på baksidan. "Vilken snygg kamera!" hörde jag mig säga. Ricoh GR II Digital är inte - om man ser funktioner som värdeskapande - prisvärd eftersom den bara har en fast brännvidd motsvarande 28 mm. Ingen zoom alltså. Men den är snygg, bildkvaliteten blir bra och det finns lite andra fördelar som jag inte orkar gå in på nu. Behändig att ta med sig är den också. Nåväl, jag gick till en elektronikstormarknad som heter BuyNow. Där fanns Sony, Canon, Nikon, Olympus, Fuji, Aigo, Samsung och säkert några fler men inte Ricoh. Ingen kamera således.

Uppdatering. Lyckades köpa QuickTime Pro online idag. Men den förbannade MPEG-2-komponenten ingår inte! Exakt hur Pro känns det?

Då inledde jag istället projekt nummer två. Att köpa MPEG-2 komponenten till QuickTime. Gick in till en auktoriserad Apple-återförsäljare och lade fram mitt ärende. "Finns inte" blev svaret. Jag har slutat ta sådana svar för svar så jag fortsatte.
"Det här är en auktoriserad Apple-återförsäljare va?"
"Ja"
"Då kan väl du försöka hjälpa mig va?"
"Ja"
"Okej, låt mig förklara". Bad att få låna butikens dator och gick in på Apples internationella sajt. "Den här prylen vill jag köpa. Kan ni beställa den hit till butiken så att jag kan hämta den?" Nu hade minst tre andra butiksanställda samlats vid datorn. En långhårig kille gick in på Apples kinesiska sajt och letade. "Den finns inte här. Apple i Kina och USA har inte samma utbud." (Anm. Jag tycker att det är dåligt att de kinesiska kunderna inte ska ha tillgång till Apples alla produkter. MacBook Air finns här och Iphone. Men inte Itunes och Quicktime Pro. För att ta några exempel.) "Quicktime Pro då?" undrade jag.
"Den finns inte här men du kan få köpa piratversionen av mig, inga problem." sade den långhårige killen. Jag avböjde.Kom hem, skajpade med Europa och såg sedan "Infernal Affairs II" som förmodligen är en så kallad prequel, det vill säga en film som spelats in senare men skildrar något som föregått den förra. Strålande för övrigt.

1 kommentar:

K sa...

Då är det nog dags att se Tarkovskijs Solaris igen, det är nämligen historiens hittills bästa film. Jag har sett den minst 50 gånger och hittar något nytt varje gång.