1 maj 2008

56. Helvetet

För knappt ett år sedan såg jag "The Departed" av Martin Scorsese. Det var en typisk Scorsese-film i så måtto att den innehöll Stones-låtar, machismo och våldsamheter. Berättelsen hade några oväntade vändningar men jag skulle aldrig se om den.
Igår blev det filmen som "The Departed" bygger på; "Infernal Affairs". Låt mig säga såhär: Scorsese hade inte behövt göra "The Departed". Men det tycks vara så att amerikanerna ska ha en egen version av något som haft framgång i världen utanför de Förenta Staterna. "Nikita", "The Office" och nu senast "Funny Games". Det finns flera exempel. Om det beror på att amerikaner inte vill läsa textremsor, höra dubbning eller att de inte kan förstå det lågmälda är jag inte förmögen att bedöma. Dum generalisering förresten. Alla vet att de Förenta Staterna rymmer alla slags människor. Det är nog så enkelt att det finns en marknad för en bra historia och om den dessutom är på engelska och med kända ansikten så kan den bli en kassasuccé.
Hursomhelst bör ni se "Infernal Affairs" om ni inte redan har gjort det. Den hade ju trots allt premiär för sex år sedan.

Inga kommentarer: