4 maj 2008

54. Jag läser om lukter

Det var en eftermiddag i maj för två år sedan. Jag promenerade lite planlöst i centrum av Bryssel och tittade in i en bokhandel specialiserad på engelskspråkig litteratur. Två böcker blev det. Malcolm Gladwells "Blink" - som någon hade rekommenderat - och "The Secret of Scent" av Luca Turin. Den förra läste jag omedelbart. Den senare hamnade av någon anledning i en bokhylla och blev stående tills jag, i stället för att magasinera den med resten av hyllmetrarna, bestämde mig för att ta med den hit till Kina för att läsa vid tillfälle.

Tillfället infann sig nu i första maj-helgen. Jag sträckläste den. Den är lättläst, medryckande och ofta ganska självironisk. Tycker man att dofter, fysik och organisk kemi är intressant så har man stor behållning av den. Man får en också en inblick i parfymindustrin, hur man både arbetar med att extrahera naturligt förekommande doftämnen liksom hur man syntetiserar helt nya molekyler, man får veta vad som är gemensamt för molekyler med vissa sidogrupper och så, kanske viktigast av allt , författarens kontroversiella teori om mekanismen som får de doftande ämnena att dofta som de gör. Eller mer specifikt; hur Turin i likhet med några föregångare tror att doftbudskapet överförs från den lättflyktiga molekylen till den receptor som den samverkar med. Teorin verkade väldigt övertygande så länge jag läste men när jag slog igen bokens pärmar började tvivlet gnaga.

Jag bestämde mig för att googla på "Malin Sandström Luca Turin". Den förra forskar ju, om jag har förstått det hela rätt, på doftsinnet. Hittade två ställen, båda bland kommentarerna där Malin Sandström har svarat kommentatorer. Jag citerar, lite lösryckt men förhoppningsvis inte obegripligt, Malin Sandström.
Den första från i fjol:
"Luca Turin verkar vara en intressant person. Jag tror inte på hans teori (som dock är ganska vacker), och det kunde nog definitivt bli ett intressant inlägg att förklara varför..."
Nästa från i år:

"Nej, det är ingen som berör det för det är få som tror att han har rätt... (och än färre som är intresserade - för de som inte jobbar på luktreceptornivå finns många mer intressanta frågor).

Det är en snygg teori men det finns en hel del som talar emot den. Lite långt för att gå in på här. Jag får ta och försöka skriva en bloggpost om det, för du är inte den första som frågar."

Det skulle vara intressant att läsa en bloggpost av Malin Sandström om Luca Turin. (Nu har nätvakten här i Österland än en gång bestämt sig för att stänga blogspot.com så jag kan inte kommentera detta direkt till vetenskapsnytt.blogspot.com. Man kommer inte åt kommentarsfunktionen via proxyservrar.)

Jag googlade vidare, denna gång enbart på "Luca Turin". Då hittade jag det här som är fyra år gammalt men inte desto mindre intressant.
(Det finns säkert mer att hitta men jag är A) inte forskare och B) har inte möjligheterna att
göra en litteratursökning på ämnet.)
Så sammanfattningsvis verkar det vara en snygg teori som inte riktigt stöds av empiri. Läs trots detta gärna "The Secret of Scent".

1 kommentar:

Malin Sandström sa...

Tredje önskemålet om en Luca Turin-post, noterat ;-)

Jag har inte glömt de tidigare heller. Orsaken till att det dröjer, förutom den generella bloggtidsbristen jag har, är att det är betydligt mer komplext att ge sig i kast med ett ämne man kan mycket om (och som att döma av det som skrivs på annat håll är lätt att bitvis missförstå). Jag har inte lyckats köpa "Secret of Scent" ännu, jag har bara läst Turins vetenskapliga papper, men jag antar att det är ungefär samma stoff (om än mer lättsmält i boken, sannolikt).

Synd att du inte kan kommentera, för övrigt.